Konopný olej: dokonalý pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín

okt. 05 2010 / michal
Žiadny iný olej neobsahuje kyseliny omega-6 a omega-3 v pomere 3:1.

Pomer 3:1 je kľúčový. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny zostávajú „dobrými tukmi“, len keď sú v našej strave správne vyvážené.

Väčšina významných zdravotníckych organizácií vo svete odporúča pre kyseliny omega-6 a omega-3 pomer 3:1. V dnešnej strave sa nachádza príliš veľa kyselín omega-6, čo vedie k nerovnováhe medzi kyselinami omega-6 a omega-3 v pomere 14:1 až 20:1. Nadbytočné kyseliny omega-6 sa navyše ukladajú vo forme telesného tuku, kým nevyužitých kyselín omega-3 sa organizmus rýchlo zbavuje. Z toho vyplýva, že dodávať telu omega oleje, ktoré potrebuje, nie je také jednoduché, ako sa zdá. Dnes už mnoho lekárov súhlasí s tým, že nerovnováha medzi kyselinami omega-6 a omega-3 môže viesť k značnému nárastu ochorení spojených so stravovaním, napríklad rakoviny, chorôb srdca, mŕtvice, cukrovky, artritídy a kožných chorôb.

Na druhom mieste za konopným olejom sa ako hodnotný zdroj esenciálnych mastných kyselín nachádza ľanový olej, ktorý obsahuje 57 % kyseliny alfa-linolénovej a 15 % kyseliny linolovej. Vzájomný podiel týchto kyselín však má k optimálnemu stavu ďaleko. Ich pomer je v skutočnosti obrátený. Pravidelná konzumácia ľanových semien môže napokon pre nadbytok kyselín omega-3 vyvolať príznaky nedostatku kyselín omega-6 a vážne zdravotné problémy.

Vhodným zdrojom omega-3 mastných kyselín sa môže zdať rybí olej. Rastúce znečistenie však spôsobuje množstvo problémov. V telách morských rýb, najmä predátorov ako sú makrely a lososy, ktoré majú vysoký podiel omega olejov, bola zistená prítomnosť ťažkých kovov, napríklad ortuti, na úrovni, ktorá vyvoláva vážne obavy. Olivový olej neobsahuje žiadnu kyselinu GLA a pomer omega olejov v olivovom oleji má navyše ďaleko k tomu, čo organizmus potrebuje. Kým konopa má dokonalý pomer 3:1, pomer v olivovom oleji je 9:1.

Olej z konopných semien – 3:1
Slnečnicový olej – 71:1
Olej z ľanových semien – 1:4
Olej zo sójových bôbov – 8:1
Olivový olej – 9:1
Repkový olej – 2:1
Olej z pšeničných klíčkov – 10:1