Konopná žatva v kanadskej prérii

okt. 08 2012 / michal
Obyvatelia kanadskej „stredozeme“ boli presne takí, akých som si ich predstavoval. Typickí farmári.

Kárované košele, záľuba v lovení všetkého, čo sa hýbe, jazdenie na veľkých úžitkových autách – pickupoch.  A tiež energia ľudí, ktorých živobytie je prepojené s prírodou a jej cyklami.

Ubytovali sme sa vo Winnipegu v provincii Manitoba. Winnipeg je jedno z najväčších miest v oblasti rozľahlých prérií s úrodnou černozemou. Na prériách Manitoby, Saskatchewanu a Alberty pestujú sóju, kukuricu, ľan - všetko, na čo si spomeniete. A v posledných rokoch na čoraz väčšej ploche aj technické konope.

Prezident v mikine
Do oblasti som sa prišiel pozrieť práve na žatvu konopy siatej. Tú už pestujú skoro na dvakrát takej veľkej ploche ako vlani. O zdravý konopný olej, proteín alebo múku je vo svete stále väčší záujem a farmári sa takto prispôsobujú dopytu. Popredný producent konopných potravín Hemp Oil Cannada Inc. (HOCI) má teda plné ruky práce a prázdne sklady, pretože všetko hneď mizne po celom svete, najmä v Kanade samotnej, USA a aj Európe, vrátane Slovenska. 

Naša spoločnosť je autorizovaným reprezentantom HOCI pre Európu, takže moja návšteva bola skvelou príležitosťou prvýkrát sa osobne stretnúť s celým kanadským tímom. Prevádzku majú pol hodiny cesty od Winnipegu v komunite Ste. Agathe. Celý čas sa nám venoval prezident HOCI Shaun Crew. Na šéfa firmy s ročným obratom osem miliónov dolárov a s potenciálom veľkého rastu nás vítal dosť neformálne, oblečený v mikine. To sa vidí hneď, Shaun je človek mojej krvnej skupiny.

V HOCI sú všetci totálne v pohode. O financie sa stará Jodie. Človek mal pocit, že by za firmu položila život a medzi ňou a Shawnom zjavne panovala stopercentná dôvera. Celkovo robí vo firme do 20 ľudí, najviac na oddelení starostlivosti o zákazníkov, a tiež v „labákoch“, lebo vzorky vyrobených potravín treba neustále analyzovať.

Už je to suché
Samotná žatva prebieha na jeseň tak, že farmári, ktorých HOCI každý rok kontrahuje od Manitoby až po Albertu, denne skúšajú, či sú semiačka dostatočne zrelé a dostatočne suché. Ak majú pocit, že je to ok, príde kombajn a zožne skúšobný pás. V kabíne je vlhkomer a keď ukazuje správnych cca 20 % vlhkosti, ide sa na to. Rozľahlé lány konopy na mňa naozaj zapôsobili. Videl som viacero odrôd a Shaun, a ostatní z HOCI nám boli skvelými spoločníkmi. Kiežby aj u nás ľudia pochopili obrovský význam a potenciál tejto plodiny.

Keď farmári zožnú rastliny, vyčistia, vysušia semiačka na požadovaných cca 10 % vlhkosti, odovzdajú ich do výroby.

Od oleja k proteínu
Naša exkurzia sa začala na odľahlom mieste, vyše hodiny cesty autom od Ste. Agathe. Zakázali mi dokonca fotiť. Prečo toľko tajností? V odľahlej prevádzke totiž odstraňujú zo semiačok šupky pomocou unikátnej technológie. Bolo by teda nefér prezrádzať ju, ale je pôsobivá. Olúpané semiačka sa predávajú osve a šupky sa buď vyhodia, alebo sa nimi plnia matrace, podobne, ako je to s pohánkovými šupkami.

Potom sme sa presunuli späť do Ste. Agathe, kde sa z celých semiačok (aj so šupkami) lisuje olej. V akcii je nepretržite 32 lisovacích hláv a za deň dokážu naplniť 1000-litrovú bandasku.

Po vylisovaní oleja ostane tzv. semenný koláč. Ten zomelú a vznikne tak konopná múka, ktorá obsahuje vlákninu a 30 percent proteínu. Po preosiatí ešte extrahujú čistejší proteín, najviac 50-percentný. Súčasťou prevádzky je aj pražiareň semiačok, tie sa potom nasolia a predávajú ako výživný a zdravý snack. V HOCI majú, samozrejme, aj baliareň pre privat label odberateľov.

Epilóg
Okrem príšerne zdĺhavého letu, keďže sme museli najprv do Vancouveru, a potom cez pol kontinentu späť do Winnipegu, bola návšteva konopnej žatvy a HOCI veľmi inšpirujúca. Tak, ako to robia Kanaďania, by to mali robiť aj u nás, mali by sme zachytiť trend, keď dopyt po konopných semiačkach vo svete prudko stúpa a profitovať budeme nakoniec všetci. Stačí sa chytiť dobrého nápadu.

Tak to urobil aj Shaun Crew. V roku 1998 mu bratranec povedal, že vláda ide zlegalizovať pestovanie konopy siatej, a že to bude boom. O tri mesiace po legalizácii už začal konopu pestovať a spracovávať. Po 15-tich rokoch majú unikátne know-how a ich výrobky chce celý svet. Na Slovensku je pestovanie aj vďaka nášmu neinvestičnému fondu Prečo Nie Konope? tiež legálne. Tak potom na čo čakáte, farmári?
Viem aj odpoveď – čakáte na trh. Ale o tom nabudúce.

M. T.