Výživoví archeológovia objavili potravinový zázrak

aug. 10 2011 / michal
Existuje zázračná plodina.

Vôbec ju nemusíme hnojiť, ani chrániť chemickými pesticídmi proti škodcom či burine. Žije s nami už celé tisícročia. Napriek tomu sme na ňu bezdôvodne zanevreli.

Môžeme ňou pritom nahradiť mnohé neekologicky vyrábané ropné produkty, stavať z nej domy. A predovšetkým dokáže zdravo nasýtiť človeka a nakŕmiť domáce zvieratá... Rastie takmer na celom svete. Nastal čas objaviť ju znovu a vrátiť jej výsostné postavenie v civilizovanej spoločnosti. Nech sa páči: Konopa siata (Cannabis sativa) je znovu objavená.

Vedeli to už starí Babylončania pred 7000 rokmi. Postupne sa o jej zázračných schopnostiach presviedčali Číňania, Ázijci, Indovia, Afričania, Európania aj Američania. Mnohé starobylé národy ju považovali za posvätnú. Vnímali ju ako dar od Bohov a tak ju aj uctievali. No s príchodom modernej éry ropy a zemného plynu sa postupne vytratila zo života ľudí, aj z ich myslí.

Osobne som o konope počul ešte od svojich starých rodičov. Pamätal som si ju z ľudových piesní, ktoré ma naučili. No keď som dospel a začal som sa o túto rastlinu zaujímať bližšie, skôr som sa dostal k informáciám o jej “hriešnej sestre“ Konope indickej (Cannabis indica), ktorá je známa obsahom psychoaktívnej látky THC a vo väčšine krajín ju považujú za mäkkú drogu.

Konopa siata pritom v podstate neobsahuje THC. No obsahuje iné, oveľa zaujímavejšie látky, ktoré ju robia zázračnou. Predovšetkým sú to vzácne nenasýtené omega mastné kyseliny 3 a 6, ktoré sa ukrývajú v jej semiačkach. Nenasýtené mastné kyseliny sú nevyhnutné pre zdravie očí, pokožky, vlasov a správne fungovanie imunitného systému, no problémom je, že naše telo si ich nedokáže vyprodukovať samo. Preto ich musí získávať z potravy. Ideálnym zdrojom týchto kyselín je konopný olej, ktorý ich obsahuje až 81 %.

Zo semiačok sa lisuje za studena, takže si uchováva aj mnohé iné - pre zdravie človeka kľúčové látky. Napríklad vlákninu, bielkoviny, polysacharidy, vápnik, horčík, draslík, fosfor či vitamín A. Konopný olej je doslova výživnou a veľmi zdravou bombou.

Vzácnou súčasťou konopných semiačok je aj kyselina gamma linoleová (GLA), ktorú okrem technickej konope nájdete už len v materskom mlieku, čiernych ríbezliach a prvosienke.

Postupne som sa naučil, že na varenie sa dá využiť aj konopná múka, ktorá sa taktiež vyrába zo semien. Možno ju použiť ako klasickú pšeničnú múku, ale má aj jednu neporovnateľnú výhodu: neobsahuje lepok a preto je vhodná pre celiatikov.

Potravín a prípravkov z konopy môžme navariť a vyrobiť neúrekom. Z hľadiska pestovania, využitia jej častí, blahodarného vplyvu na pôdu, podzemnú vodu i ovzdušie a následnú jednoduchú recykláciu považujem túto rastlinu za najekologickejšiu na svete. Preto nerozumiem, prečo má v modernej spoločnosti také mizerné postavenie. Prečo ju ľudia nepoznajú, prečo ju poľnohospodári intenzívnejšie nepestujú, prečo ju priemyselné a potravinárske giganty viac neužívajú a najmä prečo médiá o nej neinformujú?

Zlé jazyky hovoria, že za všetkým sú viaceré lobistické skupiny, ktoré si neželajú, aby konopa prenikla do chemického, farmaceutického, automobilového, stavebného, textilného či potravinárskeho priemyslu. Ja si však myslím, že za všetkým je naša ľudská nevedomosť a neuvedomelosť, ktorú živíme svojím nezáujmom a ľahostajnosťou. A verím, že túto duševnú apatiu pomôžu nahlodať aj také blogy, ako je tento…

M.T.