Rastúci záujem o prirodzenú zdravotnú starostlivosť

máj. 26 2010 / michal
Spotrebitelia si stále viac uvedomujú vzťah medzi stravou a chorobami a začínajú prejavovať viac záujmu o prirodzené ako o syntetické liečivá.

Odborníci v oblasti zdravotnej starostlivosti sa zhodnú v tom, že pri ochoreniach, ktoré sa v západnej spoločnosti bežne vyskytujú a ku ktorým patrí vysoký krvný tlak, choroba srdca, cukrovka, obezita a rakovina, môže zohrávať významnú úlohu nesprávna výživa.

K vzniku viacerých porúch zdravia prispievajú aj genetické defekty týkajúce sa spracovania výživných látok zo stravy. Spotrebitelia dnes prejavujú čoraz viac zodpovednosti za svoje celkové zdravie. Záujmy starnúceho obyvateľstva v oblasti výživy viedli napríklad k posunu od prevencie chorôb spojených s nedostatkom výživných látok k prevencii chronických ochorení. Spotrebitelia si stále viac uvedomujú vzťah medzi stravou a chorobami a začínajú prejavovať viac záujmu o prirodzené ako o syntetické liečivá. V posledných rokoch rastie nespokojnosť a nedôvera spotrebiteľov voči liekom, ktoré predpisujú lekári. Spotrebitelia, pracovníci v oblasti zdravotnej starostlivosti a štátne inštitúcie majú záujem na znižovaní nákladov na zdravotnú starostlivosť prostredníctvom znižovania rizika vzniku chorôb. Odhaduje sa, že každých 5 euro vynaložených na preventívnu starostlivosť ušetrí 30 euro v oblasti zdravotnej starostlivosti. Najväčší význam pre tento megatrend má starnutie silných populačných ročníkov z obdobia po 2. svetovej vojne (tzv. „baby boomers“).

Z hľadiska znižovania vzniku ochorení sa významný faktor považuje dostatočný prísun ESENCIÁLNYVH MASTNÝCH KYSELÍN. Medzi odborníkmi na výživu získava široké uznanie OLEJ Z KONOPNÝCH SEMIEN, pretože obsahuje veľmi vhodne vyvážený pomer esenciálnych mastných kyselín a môže sa stať jedným z najúčinnejších výživových doplnkov pre udržanie optimálneho zdravia.

ZLOŽENIE MASTNÝCH KYSELÍN V OLEJI Z KONOPNÝCH SEMIEN JE JEDINEČNÉ

OLEJ Z KONOPNÝCH SEMIEN sa vyrába lisovaním konopných semien za studena. Môže sa konzumovať samostatne, pridávať do iných potravín a do výrobkov určených na starostlivosť o telo, alebo sa môže používať ako mazadlo. OLEJ Z KONOPNÝCH SEMIEN je skutočne jedinečný – asi na 80 % je zložený z  polynenasýtených mastných kyselín. OLEJ Z KONOPNÝCH SEMIEN obsahuje predovšetkým kyselinu linolovú (LA; zo skupiny omega-6 esenciálnych mastných kyselín) a kyselinu alfa-linolénovú (ALA; zo skupiny omega-3 esenciálnych mastných kyselín). Telo si tieto esenciálne mastné kyseliny nedokáže vyrobiť samo, musia sa preto získavať zo stravy. OLEJ Z KONOPNÝCH SEMIEN je tiež jedinečný v tom, že je zriedkavým rastlinným zdrojom omega-6 esenciálnej mastnej kyseliny gama-linolénovej (GLA). Súčasná strava a pomalá činnosť enzýmov často obmedzujú syntézu kyseliny GLA v organizme a spôsobujú jej nedostatok.

OLEJ Z KONOPNÝCH SEMIEN SA VYZNAČUJE NÍZKYM OBSAHOM NASÝTENÝCH MASTNÝCH KYSELÍN

Vysoký podiel nasýtených mastných kyselín v strave je jedným z najvýznamnejších činiteľov, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi, čo je hlavný rizikový faktor pre vznik koronárnej choroby srdca. OLEJ Z KONOPNÝCH SEMIEN obsahuje celkovo len 8,0 % nasýtených mastných kyselín.

POLYNENASÝTENÉ MASTNÉ KYSELINY SÚ V OLEJI Z KONOPNÝCH SEMIEN VHODNE VYVÁŽENÉ

OLEJ Z KONOPNÝCH SEMIEN obsahuje najvyššie CELKOVÉ množstvo esenciálnych polynenasýtených mastných kyselín zo skupiny omega-6 (LA & GLA) aj zo skupiny omega-3 (ALA) mastných kyselín v pomere tri ku jednej, ktorý zabezpečuje IDEÁLNU NUTRIČNÚ ROVNOVÁHU.

Kyselina linolová (LA) a kyselina alfa-linolénová (ALA) sú dôležitými stavebnými zložkami bunkových membrán, ktoré obklopujú všetky telesné bunky, zabezpečujú stabilitu a riadia pohyb všetkých látok do buniek a z buniek. Obe tieto kyseliny zároveň znižujú hladinu cholesterolu v krvi.

Kyselina linolová sa v organizme premieňa na kyselinu gama-linolénovú (GLA), pričom už bolo spomenuté, že túto syntézu môže negatívne ovplyvňovať množstvo činiteľov.

Kyselina gama-linolénová (GLA) a kyselina alfa-linolénová (ALA) sa v našom organizme metabolizujú na eikosanoidy, vysoko účinné chemické látky s krátkym pôsobením podobné hormónom, ktoré regulujú všetky funkcie buniek. S nedostatkom alebo nerovnováhou esenciálnych mastných kyselín a eikosanoidov sa spája množstvo zdravotných problémov a ich príznakov. Eikosanoidy riadia množstvo telesných funkcií vrátane zrážanlivosti krvi, zápalov, krvácania, sťahovania a rozširovania krvných ciev, krvného tlaku a imunitnej funkcie.

Vzhľadom na jedinečný obsah kyselín linolovej, gama-linolénovej a alfa-linolénovej vedie konzumácia OLEJA Z KONOPNÝCH SEMIEN k tvorbe eikosanoidov s PRIAZNIVÝMI ÚČINKAMI.


KLINICKÝ VÝSKUM ESENCIÁLNYCH MASTNÝCH KYSELÍN

Výskum s doplnkami obsahujúcimi esenciálne mastné kyseliny GLA a ALA priniesol vo viacerých oblastiach sľubné výsledky, čiastočne vďaka syntéze eikosanoidov s priaznivými funkciami. Tento výskum zahŕňa nasledujúce ochorenia:
• rakovina
• cukrovka
• vysoká hladina cholesterolu v krvi a koronárna choroba srdca
• vysoký krvný tlak
• reumatoidná artritída a zápaly
• kožné ochorenia – atopická dermatitída, ekzém, psoriáza

Keďže OLEJ Z KONOPNÝCH SEMIEN obsahuje vhodne vyvážený pomer esenciálnych mastných kyselín, je jedným z najúčinnejších výživových doplnkov na podporu optimálneho metabolizmu eikosanoidov. OLEJ Z KONOPNÝCH SEMIEN okrem toho obsahuje rastlinné steroly, u ktorých sa preukázalo, že znižujú riziko vzniku rakoviny prostaty a hrubého čreva a znižujú hladinu cholesterolu v krvi.

VÝZNAM VYVÁŽENOSTI ESENCIÁLNYCH MASTNÝCH KYSELÍN

Pomer omega-6 a omega-3 esenciálnych mastných kyselín v rastlinných olejoch je témou, o ktorej sa medzi odborníkmi na výživu vášnivo diskutuje. Omega-6 a omega-3 esenciálne mastné kyseliny sa vyznačujú synergickým pôsobením na bunkovej úrovni, ktorého cieľom je zabezpečiť účinnú syntézu eikosanoidov. Nadbytok niektorej z týchto kyselín môže v metabolizme eikosanoidov spôsobiť nerovnováhu. Nadmerný príjem omega-3 esenciálnych mastných kyselín môže byť nebezpečný pre ľudí s poruchami zrážanlivosti krvi alebo pre ľudí, ktorí berú lieky proti zrážaniu krvi. Problémy môže spôsobovať aj nadmerný príjem omega-6 esenciálnych mastných kyselín. Z toho vyplýva, že vyváženosť esenciálnych mastných kyselín v strave je veľmi dôležitá. Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie, sa majú omega-6 a omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny konzumovať v pomere medzi 4:1 a 10:1. Spomedzi olejov v prirodzenej forme sa tomuto ideálnemu rozpätiu najviac približuje OLEJ Z KONOPNÝCH SEMIEN s pomerom 3:1. Jednoducho povedané, OLEJ Z KONOPNÝCH SEMIEN obsahuje tri omega-6 esenciálne mastné kyseliny na každú jednu omega-3 esenciálnu mastnú kyselinu. Okrem toho obsahuje asi 2 % kyseliny gama-linolénovej, čo zabezpečuje premenu omega-6 mastných kyselín výhodu vo vzťahu k syntéze eikosanoidov.